Verslaafd aan House

Zonder Poing geen No Limits
Nieuwe Revu | Paul van Gageldonk, 1994


Veel discotheken in Rotterdam gingen hardcore house draaien. Er ontstond een soort Rotterdams gevoel. Elstak: ‘Het stoorde mij in die tijd vreselijk dat er altijd over Amsterdam gesproken werd, als het over house ging. Maar ik stond op de derde plaats van de Top 40 en Speedy J Pullover, ook Rotterdam stond ook in de top tien. Rotterdam was toen al de house-stad, maar als de media iets over house wilden schrijven gingen ze altijd op zoek in Amsterdam.’ Die miskenning was een extra stimulans voor de Rotterdamse liefhebbers van harde house om zelf zoveel mogelijk van deze ’noise’ te produceren. Elstak startte het Rotterdam Records label.

‘Ik heb het Rotterdam Records genoemd omdat iedereen dan meteen weet dat het niet uit Amsterdam komt.’ Rotterdam Records heeft inmiddels honderden producties op haar naam staan die allen die typische Rotterdamse hardcore house bevatten, met veel overstuurde geluiden in een enorm hoog tempo. Met af en toe teksten die verwijzen naar de Rotterdamse afkomst. Teksten die soms niet vrij van ironie zijn en vaak nog terugvallen op de rivaliteit met Amsterdam. Of waarin men zich afzet tegen het love and peace-achtige van de zachtere house-stromingen. Succesvolle producties als Feijenoord, Amsterdam waar leg dat dan? en het nietsverhullende Alles naar de klote.

En in het kielzog van Rotterdam Records werden her en der in de regio Rijnmond labeltjes opgericht, met als resultaat hits van verpletterende eenvoud, zoals daar bijvoorbeeld was: Poing. ‘Iedereen in de house-scene, waar ook ter wereld,’ zegt Elstak. ‘weet nu wat Rotterdam is en wat Rotterdamse House is.’ Poing was zelfs de inspiratiebron voor de Belgische producers Jean-Paul de Coster en Phil de Wilde toen zij het nummer No Limits componeerden. Phil de Wilde: ‘Ik ben de eerste om te zeggen dat als Poing er niet was geweest, No limits er ook niet was gekomen. Poing was de eerste gabberhouse die het ook in de charts deed, die ook echt populair was. Het heeft mij ertoe gezet om op diezelfde manier de drumpartijen te maken.’ En waar dat weer toe geleid heeft is inmiddels wel bekend. 2 Unlimited werd een wereldact. De Wilde: ‘Overal hoor je nono, nononono. Kinderen zijn er heel gevoelig voor, voor deze vorm van house. Een lerares op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen vertelde aan mij, dat de kinderen op de melodie van No limits logopedie-oefeningen deden. En op het afgelopen WK voetbal klonk ons lied als National Brass Anthem in de Amerikaanse voetbalstadions. Ik bedoel maar’.