Poing maakt iedereen gek dat is kicken

Trouw/Volskrant | 1992


Hun single stond in de hoogste regionen van de Belgische en Nederlandse hitparades. De bijbehorende videoclip flitste regelmatig voorbij op MTV. Toch weten maar weinig mensen welke gezichten er schuil gaan achter het stuiterhouse nummer, Poing … Er zijn geen echte sterren in de house. De meeste housemuzikanten houden zich op de achtergrond. Ze hebben geen gezicht. Het gaat in eerste plaats om de muziek. Aan het woord is Maurice Steenbergen (19). Samen met Danny Scholte (20) vormt hij het houseduo Rotterdam Termination Source. Afgelopen maanden waren zij de schrik van house hatend Nederland. DiscJockeys trokken zich woedend de haren uit het hoofd als ze de plaat moesten draaien, terwijl muziekkenners om het hardst riepen dat Poing geen muziek was.

Het plaatje was voor hen dan ook moeilijk te verteren. Waar de meeste traditionele pop muzikanten na jarenlang oefenen niet verder komen dan een zelf opgenomen demobandje, verkoopt het tweetal uit Spijkenisse karrevrachten platen met niet meer dan een op hol geslagen drumcomputer en een eindeloos door jengelende mondharp, Poing Poing Poing. Da´s nou juist de hele kick, zegt Danny, Dat iedereen helemaal gek wordt van dat nummer, met een glimlach van leedvermaak rond zijn lippen vult Maurice aan, Lee Towers kreeg zelfs een zenuwtrekje in zijn gezicht toen hij Poing op tv moest aankondigen. Toen Danny en Maurice dit voorjaar aan een eerste versie van Poing sleutelden, vermoedde geen van beiden dat het zo´n vaart zou lopen. Danny, een vriend van mij vergeleek de dansers op een houseparty ooit met stuiterballen. Het leek me toen wel grappig om een nummer te maken met stuitergeluidjes. Het balletje ging echter pas goed rollen toen de twee Poing voor het eerst lieten horen in de plaatselijke discotheek DemiSec. Maurice: Ik kreeg kippenvel toen ik al die mensen zag lachen en springen op de dansvloer. Toen besefte ik dat we meer konden bereiken met het nummer.



De rest is geschiedenis: de jongens spijkeren binnenkort allebei een platina plaat aan de muur voor meer dan 90.000 verkochte exemplaren. De moeilijkheid is nu om een opvolger te maken die net zo succesvol is als zijn voorganger. Want hoewel muziek maken met een computer niet heel erg moeilijk is, doet het apparaat niets uit zichzelf. En met een Poing deel 2 kunnen we gewoon niet aankomen. Maurice: Je kan niet twee keer het wiel uitvinden. Het kan allemaal wel heel simpel lijken, maar zoiets verzin je niet 1, 2, 3. Het gaat om het idee. Omdat het computerprogramma: Hoe maak ik een househit nog niet bestaat, blijft het voorlopig zoeken. Duidelijk is dat er een goede swingende beat in moet. Volgens Maurice is een pakkend en origineel zinnetje of geluidje het belangrijkste. Als we dat niet vinden heffen we onszelf gewoon op. Voor hetzelfde geld komt er gewoon geen vervolg op Poing.