Via zolder naar Discotheken

Haagsche Courant | 1992


Het nummer werd op een eenvoudig zolderkamertje in elkaar gezet en niemand had verwacht dat Poing Nederland zou veroveren. Toch vertoeven ze al wekenlang in de hoogste regionen van de hitparade. Met het houseplaatje Poing treedt het duo op in discotheken in binnen en buitenland. De agenda’s van Maurice Steenbergen en Danny Scholte lopen over van de afspraken. De schijf is in Rotterdam en omstreken al een ware rage geworden. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door jongeren met Poing petjes en hemden. En sinds kort is op de zender MTV geregeld een videoclip te zien van het nummer.

De jongens die onder contract staan bij Rotterdam Records, verwachten binnenkort de eerste centen te ontvangen. Dat we nog geen geld hebben gezien van de platen verkoop is logisch. We hebben een contract waar instaat dat we het aandeel van de winst krijgen nadat het nummer al een half jaar op de markt te koop is. Als straks de girorekening goed gevuld is, weten de jongens meteen al wat ze met het geld gaan doen. Scholte gaat een goede installatie aanschaffen om nieuwe nummers te kunnen maken en Steenbergen is wel geïnteresseerd in een grote studio en een eigen platenlabel.

Boycot

Op dit moment is geld niet het grootste probleem waarmee de jongens kampen. Volgens het duo hebben de Hilversumse radiozenders het voorzien op Rotterdam Termination Source. We worden amper gedraaid op Radio 3, beweert Steenbergen. Terwijl we weken op de tweede plaats hebben gestaan in de hitlijsten. Steenbergen en Scholte weten waar het aan ligt. In de ogen van de Hilversumse DiscJockey is house geen muziek, dus wordt het niet gedraaid. Het probleem van de radio zenders is dat ze niet met de tijd meegaan. Ze willen gewoon niet toegeven aan de populariteit van de house, zegt het duo verontwaardigd.

XTC

Dat house en de bijbehorende parties een slechte naam hebben is volgens heb te wijten aan de oudere generatie. Te vaak zouden ouders hun kinderen verbieden naar een houseparty te gaan, omdat er op zulke feesten xtc pillen worden geslikt. Maar wat de ouders niet weten, is dat in de discotheken net zoveel wordt gedeald. Alleen staan disco’s er niet zo om bekend. Als ouders er zeker van willen zijn dat hun kinderen niets slikken, moeten ze hun zonen en dochters naar België sturen. Daar worden complete razzia’s gehouden en urinemonsters genomen. Nou dan blijf je er wel vanaf legt Steenbergen uit. Maar ouders moeten ook begrijpen dat pillen er juist bijhoren. Een beetje house-a-holic slikt xtc om tijdens zo’n avond helemaal uit zijn bol te gaan, zegt Scholte. Door het gebruik ga je in je eigen wereldje leven. En daar draait het bij house allemaal om. Hoe succesvol ook, Rotterdam Termination Source is een eenmalig project. We gaan straks ieder onze eigen kant op, vertelt Maurice Steenbergen. De samenwerking bij Poing verliep vlekkeloos, maar onze muziek smaken verschillen nogal. Danny wil zich vooral gaan storten op acid, terwijl ik liever met house blijf werken. Maar desondanks blijven we evengoed goede vrienden.


(Dit artikel verscheen in het Rotterdams Dagblad met de sensationele kop: “Nog geen ping-ping voor makers Poing”)