Mid-Town naar de Kl–te

Terugblik door Maurice Steenbergen en Sebastian Hoff
DJ Broadcast | Job de Wit, 2012

Zeven maanden na de sluiting van de laatste Mid-Town-winkel, in Eindhoven, is het pionierende Rotterdamse gabber- en hardcore-imperium Mid-Town BV failliet verklaard. Het bedrijf, dat via verschillende sublabels classics uitbracht als ‘Poing’ en ‘Alles Naar de Kl–te’ maar ook DJ Misjah & DJ Tims ‘Access’, bestond sinds 1987. Op het hoogtepunt had Mid-Town een distributienetwerk en twaalf platenwinkels in het land.

‘Alles Naar de Kl—te’ van de Euromasters (Vincent Hendriks en Otto van den Toorn), was een topveertighit in 1992. De single kwam uit op Rotterdam Records, één van de Mid-Town-labels. Bij het faillissement noteerde de curator deze maand liefst zestien sublabels voor wie nu allemaal definitief het doekt valt: Blue, Celebrative, Darkside, E-Records, Forze, High Voltage, Interdance, Massive Drive, Premium, Reveal, Rotterdam, Skip, Tecmania, Terror Trax, X-Cellent en X Trax. Mid-Town-eigenaar Hans Tieleman was niet bereikbaar voor commentaar. Maurice Steenbergen wel.

Maurice Steenbergen

Hij scoorde, ook in 1992, een internationale hit op Rotterdam Records. Samen met Danny Scholte maakte hij als Rotterdam Termination Source het nummer ‘Poing’. In de jaren negentig werkte hij bovendien als art-director bij Mid-Town. ‘Het was een magische tijd, Mid-Town was echt een familie. Van de andere kant was het niet altijd het meest prettige bedrijf, er werden soms slechte deals gemaakt en soms was het een zooitje. Toen we midden jaren negentig grote hits hadden, explodeerde het bedrijf en tijdens die groeistuipen was het complete chaos. Je moet niet vergeten dat het ooit is begonnen als platenwinkel, zij wisten ook niet hoe het werkte.

‘Mid-Town deed ook vernieuwende dingen, met videoclips bijvoorbeeld, dat was toen ongebruikelijk voor Nederlandse artiesten. Ik maakte de video’s voor bijvoorbeeld Paul Elstak en weet nog dat ik die tapes naar TMF bracht, dat net bestond. TMF heeft een grote rol gespeeld in het succes van Mid-Town.

‘In de harde muziekcultuur was Mid-Town absoluut de pionier. Zeker door de verdiensten van Paul Elstak is het bedrijf zo’n succes geworden. Hij was de man die Rotterdam Records opzette, die ‘Poing’ uitbracht en die gabber, dat toen nog niet zo heette, op de kaart heeft gezet. Zijn invloed is enorm geweest. ‘Uiteindelijk is de ondergang van Mid-Town het gevolg geweest van verschillende dingen, zoals de koppigheid van het niet willen meegaan in de digitale ontwikkelingen. Ook hebben ze te lang gewacht met kleiner worden, met het inkrimpen van personeel en kantoor en met het sluiten van winkels. Daarnaast zijn er veel meer concurrenten bijgekomen de afgelopen jaren, zoals Q-dance, B2S en Art Of Dance. Die bedrijven zetten ook heel erg in op events en artiestenmanagement en hebben nu succes.’

Sebastian Hoff

Sebastian Hoff, beter bekend als DJ Promo, werkte tien jaar lang in Mid-Town in Alkmaar en later Amsterdam. Zijn label The Third Movement werd tot eind vorig jaar door Mid-Town gedistribueerd. ‘We voelden het wel aankomen. De hele vinylmarkt is ingestort, dat was voor bijna alle distributeurs einde oefening. Mid-Town heeft jarenlang geweigerd om mee te gaan met computersystemen en moderne technologie en was een beetje blijven hangen in de oude manier van zakendoen. Als je dat allemaal optelt kom je uiteindelijk tot deze conclusie. Het is jammer, ik heb er altijd met veel plezier gewerkt. Het was wel een heel gezellig bedrijf. Mid-Town was de grootste hard-distributeur van Nederland, misschien wel van Europa. Ze deden alle hardcore-winkels wereldwijd. Als je mee wou doen, moest je naar Mid-Town. En het was de hemel als je naar Mid-Town ging om platen te halen. Het was de meest complete winkel, die alles op voorraad had. Maar internet was uit den boze, het was een beetje oude politiek. Ik denk dat ze daar ten onder zijn gegaan.’ Hoewel Mid-Town al vroeg feesten organiseerde, zoals Nightmare, kon het ook in die sector niet bijblijven. Promo: ‘Masters Of Hardcore en Thunderdome hebben zo hoog ingezet, het was financieel denk ik niet haalbaar om daar tegen te concurreren.’ Paul Elstak wilde geen commentaar geven.