Poing-producer maakt documentaire

VPRO 3voor12 | Fiona Fortuin, 2010


Onder de naam Rotterdam Termination Source maakte Maurice Steenbergen één van de grootste househits ooit: Poing uit 1992. Zijn track behoort tot de Nederlandse klassiekers uit het begin van de housebeweging, toen deze naar Europa overwaaide. Over die periode maakt Steenbergen nu een documentaire. “Het voelt als het schrijven van mijn memoires.”

“Het hele gevoel van die tijd wil ik in beeld brengen”

Onder de naam Rotterdam Termination Source maakte Maurice Steenbergen één van de grootste househits ooit: Poing uit 1992. Samen met James Brown is Dead van L.A Style behoort zijn track tot de Nederlandse klassiekers uit het begin van de housebeweging, toen deze naar Europa overwaaide. Over die periode maakt Steenbergen samen met zijn collega Menno van Dijk nu een documentaire, Oldschool Renegades. “Het gaat om 1990-1993, dus nog voor de gabbertijd. Deze periode heeft mij en veel anderen enorm beïnvloed. Het was een magische, korte tijd. House was nog house, er waren nog geen hokjes. Het maken van de documentaire voelt als het schrijven van mijn memoires.” Al lange tijd maakt Steenbergen met zijn eigen bedrijf videoclips en dvd-registraties. Hoewel het zijn eerste documentaire wordt, is de audiovisuele wereld hem dus niet vreemd. “Ik heb inmiddels iets van 60 videoclips gemaakt. Ik maak me geen zorgen.” Het plan klinkt zeer ambitieus. Aan de hand van een fictief verhaal van een vrouw die door het zien van een documentaire op televisie de begintijd van house herbeleeft, komen er interviews langs. “Het hele gevoel van die tijd, de beleving, de smileys, de herkomst van samples, de feesten. Dat wil ik in beeld brengen.”

Bijna iedereen die Steenbergen heeft benaderd, werkt mee: Joey Beltram, Human Resource, Quadrophonia en T99, maar ook de uitvinder van de Roland 303, invloedrijke platenlabels, fans, en jonge artiesten als Afrojack, die duidelijk zijn beïnvloed door deze tijd. “Vanuit verschillende hoeken is er al interesse getoond. In december dit jaar hoop ik de docu af te hebben. Vanaf volgende week begin ik met interviews, die ik per regio zal afnemen. Eerst ga ik naar België, daarna naar Duitsland, Engeland en New York.” Aan de hand van de film moet er ook een boek komen over deze periode. “En afhankelijk van het succes ervan, hoop ik een tweede documentaire te kunnen maken. Die zal over de gabbertijd en happy hardcore gaan.”